Rekenkameronderzoek burgerparticipatie Meppel
In opdracht van de rekenkamercommissie van Meppel onderzoeken Lexnova en Pro Facto gezamenlijk de burger- en overheidsparticipatie van de gemeente. Behalve naar het beleid kijken we naar de praktijk. In casusonderzoek belichten we de inbreng van de participanten en de effecten van de participatie op het eindresultaat van het project of beleid. Verder besteedt het onderzoek aandacht aan de mate waarin de gemeente gebruik maakt van participatie en de vraag of dit gebruik in de afgelopen jaren geïntensiveerd is. Het collegeakkoord van Meppel zegt: ‘We waarderen initiatieven en kijken op welke wijze we daaraan mee kunnen werken. Waar mogelijk willen we meer vraagstukken op wijk- en dorpsniveau oplossen. Participatie zetten we bewust in, waarbij we aan de voorkant de verwachtingen managen.’ Het onderzoek brengt in kaart of en hoe Meppel deze ambitie heeft waargemaakt en welke rol raad hierin heeft gespeeld.
Rekenkameronderzoek burgerparticipatie Midden-Drenthe
Lexnova onderzoek in opdracht van de rekenkamercommissie Midden-Drenthe het gemeentelijke beleid voor burgerparticipatie. Daarbij ligt het accent op de beleidspraktijk: op welke wijze geeft de gemeente handen en voeten aan burgerparticipatie en hoe ervaren de betrokkenen in de samenleving deze participatie? In het onderzoek wordt eveneens vooruitgekeken, met name om de rol van de gemeenteraad te versterken. Daarbij komen vragen aan de orde als: hoe verhoudt burgerparticipatie zich tot de verantwoordelijkheid van de raad of hoe kan participatie als verplicht onderdeel van de Omgevingswet het beste worden ingevuld?
Rekenkameronderzoek juridische procedures Almelo
Lexnova doet, samen met Pro Facto, onderzoek naar de omvang en effectiviteit van bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke procedures. Het onderzoek is zowel kwantitatief als kwalitatief. De rekenkamer wil graag een beeld van de omvang van de procedures: hoeveel zijn dat er en hoe verhoudt die omvang zich tot vergelijkbare gemeenten? Deze bevindingen worden gerelateerd aan het onderzoek naar de juridische kwaliteit. Welke normen hanteert Almelo voor het juridisch handelen en is de praktijk ermee in overeenstemming? Wordt er voldoende gedaan om procedures te voorkomen en de rechtsbescherming van burgers te garanderen? Het onderzoek heeft een inventariserend en evaluerend karakter.
Rekenkameronderzoek subsidiebeleid Meppel
Lexnova doet, in samenwerking met Pro Facto, onderzoek naar beleid en uitvoering van subsidies in de gemeente Meppel. Dat gebeurt onder meer aan de hand van casestudies. De raad wil graag meer inzicht in het huidige beleid en de subsidieverleningspraktijk, mede tegen de achtergrond van een komende herijking van het beleid. Welk zicht is er op de effecten van subsidiëring en wat is de aangewezen manier om in tijden van financiële krapte om te gaan met subsidies? Dit zijn enkele van de vragen die in het onderzoek aan de orde komen.
Rekenkameronderzoek naar duurzame landbouw
In opdracht van de Noordelijke Rekenkamer bieden wij ondersteuning bij de uitvoering van een uitgebreid rekenkameronderzoek naar het provinciaal beleid ter ontwikkeling van een duurzame landbouw. Duurzaamheid en natuurinclusiviteit in relatie tot het landbouwbeleid krijgen steeds meer aandacht. Ook voor de drie noordelijke provincies is de ontwikkeling van een meer duurzame en natuurvriendelijke uitoefening van de landbouw een beleidsdoel. De noordelijke provincies wijzen erop dat hun rol vooral gericht is op het faciliteren en stimuleren van ontwikkelingen die leiden tot een meer duurzame landbouw. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen in de sector overwegend richting schaalvergroting. De Noordelijke Rekenkamer onderzoekt op welke manier de noordelijke provincies de afgelopen jaren met subsidieverstrekking op bijvoorbeeld het gebied van duurzaam ondernemen, circulaire landbouw en biologische landbouw hebben bijgedragen aan een verduurzaming van de landbouw. Per provincie worden twee subsidieprojecten nader onderzocht.
Rekenkameronderzoek burgerparticipatie Staphorst
De gemeente Staphorst heeft al een aantal jaren beleid voor het betrekken van burgers bij de beleidsvorming en het mogelijk maken van burgerinitiatief. Een eerste evaluatie leidde tot de Nota Burgerkracht (2015). Deze wordt in dit rekenkameronderzoek, dat Lexnova uitvoert samen met Pro Facto, tegen het licht gehouden. Onderzocht wordt wanneer burgerparticipatie, in de brede zin van het woord, daadwerkelijk is toegepast, op welke wijze dat is gebeurd en tot welke concrete resultaten dat heeft geleid, in de beleidsvorming of anderszins. De onderzoeksuitkomsten zullen mede gebruikt worden voor een nieuwe nota Burgerkracht.