Beleidsadvies en -evaluatie

Project Digitale buitenreclame

Aanvullend beleid voor Gemeente Groningen

In dit project is verkend op welke wijze het geldende reclamebeleid van een gemeente geschikt gemaakt kon worden voor de behandeling van aanvragen voor diverse vormen van digitale reclame-uitingen. Onder andere na benchmarkonderzoek heeft Lexnova beleidsadvies geschreven, in wisselwerking met de opdrachtgever.

De betekenis van grootschalige LED-reclames voor steden als Groningen neemt toe. De gemeente Groningen heeft in haar reclamebeleid een beperkt regime voor LED-reclame. De gemeente krijgt steeds meer verzoeken voor grootschalige toepassing van uitingen van LED-reclame, zowel op zichtlocaties buiten het centrum, als in de binnenstad en bij evenementen. Door hun nadrukkelijke aanwezigheid is regulering gewenst. De groei van de markt voor digitale reclame en de technische mogelijkheden van dit medium vragen om een aanvulling op het bestaande reclamebeleid.

Digitale buitenreclame is in feite een geavanceerde vorm van lichtreclame, met een grotere impact. Dat maakt deze vorm van reclame populair bij adverteerders en maakt tegelijkertijd beleidsbepaling nodig, gezien de invloed op de publieke ruimte. Digitale reclame-uitingen zijn deels een vervanging van traditionele licht- en billboardreclame door modernere lichttechniek. Daarnaast zijn er omvangrijke uitingen, bijvoorbeeld in de vorm van een reclametoren met grote verlichte schermen en bewegende of wisselende beelden. Ook grote gevelreclames vallen onder de omvangrijke vormen. Door hun hoge attentiewaarde en situering generen de digitale schermen veel potentiele commerciële voordelen voor ondernemers en is er een impact op de levendigheid van de directe omgeving. Door de hoge attentiewaarde en situering kunnen deze uitingen ook het neveneffect hebben een hinderlijke invloed uit te oefenen op de leefomgeving en de verkeersveiligheid.

Lexnova heeft verkennend onderzoek gedaan aan de hand van deskresearch, waar een benchmark onder gemeenten op het gebied van reclamebeleid is gemaakt en inzicht is verkregen in de juridische kaders. Vervolgens zijn er interviews met experts van gemeenten en uit de LED-industrie gehouden. Op basis hiervan is op een workshop georganiseerd met betrokken beleidsmedewerkers, vergunningverleners en ontwerpers bij de gemeente Groningen. De workshop heeft veel inzicht gegeven in de keuzes waar de gemeente voor staat. Deze keuzes zijn uitgewerkt en aan de betrokken wethouders voorgelegd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook bellen naar 050-313 11 33.

 

 

 

Stel direct uw vraag

 

 

 

Contact

Locatie Groningen:
Ossenmarkt 5
9712 NZ Groningen

E-mail: vragen@lexnova.nl

Telefoon: 050 313 11 33
Mobiel: 06 29 11 92 09

Aangesloten bij

fairdata MOA logo

 

Lid van MOA2

 

logo VNG Realisatie2